Jullie zijn verloofd, de trouwdatum is vastgelegd en de voorpret is begonnen. Heb je er zin in? Goedzo! De aanloop naar jullie dag der liefde hoort een tijd te zijn om van te genieten, ondanks dat het best wat stress met zich mee kan brengen. Probeer los te laten dat je alles direct op orde hebt, want er zullen last-minute heus nog wat dingen wijzigen en dat is heel normaal.
Er moet zo ontzettend veel voor jullie bruiloft geregeld worden dat ik me voor kan stellen dat een aantal details nog wel eens aan je aandacht ontglippen. Maxcript to the rescue, want in deze blogpost help ik je aan een drietal elementen herinneren die jullie trouwkaart kunnen maken of breken.
Als je je heel keurig aan de etiquette wil houden schrijf je als bruidspaar de adressen op de enveloppen zelf en met de hand, dus geen stickers of labels.
Nu leven we - op het moment dat deze blogpost geschreven wordt - in het jaar 2022 en wordt er steeds minder aandacht aan etiquette geschonken.
Mijn motto is: "De eerste indruk begint bij de brievenbus". Bedenk je dat jullie genodigden die eerste indruk zullen ervaren bij het zien van de envelop. Buiten het feit dat PostNL de kaart niet zal kunnen verwerken, laat staan bezorgen, als het handschrift op de envelop meer op hiërogliefen lijkt dan een Nederlands adres, is dat nou ook niet bepaald heel aantrekkelijk voor de ontvanger als startschot voor het aftellen naar jullie bruiloft. Want dat is het. Op het moment dat jullie gasten de trouwkaart thuis krijgen begint voor hen de voorpret die voor jullie al een tijdje aan de gang is. Met andere woorden, je neemt ze mee in het genieten van de aanloop naar jullie trouwdag, de dag waar jullie gasten samen met jou en je aanstaande jullie liefde vieren. Wil je dan dat de eerste indruk bij de brievenbus dat van een aftandse envelop is waar nul aandacht aan is besteed? Natúúrlijk niet!
Ik noemde het hierboven al even, maar je kan dus stickers of labels gebruiken om de enveloppen te adresseren. Persoonlijk vind ik dit verre van indrukwekkend, maar you do you - het is jullie bruiloft.
Wil je nou écht indruk maken, vraag je stationery designer dan de adressen te drukken (op die manier heb je wel een nette adressering in een lettertype dat past bij jullie trouwkaart, zonder de afzichtelijke sticker) of huur een kalligraaf in om de adressen te laten kalligraferen. Geloof me - iets met kers, taart en een gegarandeerd indrukwekkend startschot van de voorpret.
Mocht jullie stationery designer nou ook kalligraaf zijn (zoals ondergetekende), heb je het helemaal goed voor elkaar en is er absoluut geen excuus meer voor een envelop flop.
Nogmaals: we leven in 2022, dus wie nu nog aankomt met het hoofd van koning Willem-Alexander op de envelop van hun trouwkaart is óf groot fan van de man (snap ik), óf heeft een paar jaar in een grot geleefd. Ook kan je een postzegelcode op de envelop schrijven. Dit is heel handig, maar staat niet heel chic.
PostNL biedt ons de geweldige mogelijkheid postzegels te personaliseren. Jullie monogram, een foto of illustratie van jullie trouwlocatie, al wil je een afdruk van je billen op de postzegel - het kan allemaal (hoewel dat laatste niet het meest chique zal zijn, zal het zeker indruk maken).
Door een klein detail uit jullie trouwkaart terug te laten komen in de postzegel, zoals dus een monogram, logo of illustratie, licht je al een tipje van de sluier op van de sfeer en maak je de ontvangers warm voor al het moois dat ze nog te zien krijgen.
Dus, dat hoofd van de koning op je trouwkaart, ik Willem niet meer zien (hahaha).
Let erop dat je voldoende postzegels op de envelop plakt. Bij veel trouwkaarten kom je al boven de 20 gram uit, waardoor je twee postzegels nodig hebt. Hieronder staat een klein overzichtje hoeveel postzegels je nodig hebt per gewicht van de envelop met inhoud (dus trouwkaart en eventuele extra kaartjes, linten, lakzegels, etc. tezamen):
0 - 20 gram > 1 postzegel
20 - 50 gram > 2 postzegels
50 - 100 gram > 3 postzegels
100 - 350 gram > 4 postzegels
350 - 2 kg > Brievenbuspakje
Plak je te weinig postzegels op de envelop, dan krijgen de ontvangers van jullie trouwkaart een boete van PostNL en dat is natuurlijk niet heel bevorderlijk voor die eerste indruk.
Envelop wattesen? Envelop voeringen, ook wel envelop liners genoemd. Dit is een soort bekleding, voering, van de binnenkant van de envelop, zoals te zien op de foto hierboven.
Vaak wordt er op de envelop voering een patroon, illustratie of foto gedrukt die aansluit bij de stijl van de trouwkaart, zodat het een prachtig geheel wordt.
Zodra jullie genodigden de prachtig geadresseerde envelop met gepersonaliseerde postzegel(s) openen aanschouwt men de voering, volledig in stijl van jullie wedding stationery, waarin de trouwkaart te vinden is. Nu ik dit schrijf zie ik een tekenfilm figuurtje voor me die een schatkist opent waaruit een prachtig gouden licht komt dat op z'n gezicht schijnt en een glimlach van oor tot oor tevoorschijn tovert. Snap je wat ik bedoel? Dat effect. Dat bezorg jij dus bij jouw gast als je aandacht besteed aan details als adressering, postzegels en envelop voeringen. Een werkelijk indrukwekkende eerste indruk.
De eerste indruk begint bij de brievenbus, dat moge duidelijk zijn. Onderschat die eerste indruk niet, want als jullie stationery al zó fantastisch is en hiervoor al zó veel aandacht is besteed aan details, hoe geweldig zal de dag zelf dan wel niet worden? Neem jullie gasten mee in jullie voorpret en geniet er intens van.
Mochten jullie hulp kunnen gebruiken bij het creëren van een ultieme beleving voor de ontvangers van jullie trouwkaarten, neem dan gerust contact met me op, stuur me een mailtje of een berichtje via Facebook of Instagram. Ik denk met veel liefde met je mee en ben je heel graag van dienst.
Voor meer inspiratie, check mijn portfolio of Instagram. Ik spreek je snel en anders zie ik je heel graag bij mijn volgende blogpost.