Het lijkt wel staatsgeheim hè, wat het drukken van je trouwkaart gaat kosten. Als je deze blogpost leest in de hoop keiharde cijfers van me te krijgen moet ik je nu alvast teleurstellen. Mijn collega-stationery designers en ik zijn niet onduidelijk over deze prijzen om onze bruidsparen te pesten of om er meer aan te kunnen verdienen. Er zijn simpelweg te veel factoren waar de kosten van afhangen.
Dit zou maar een kort artikeltje zijn als ik het hierbij zou laten. Ik wil je dus toch een beetje informeren door uit te leggen wat die factoren zijn en hoe jij invloed hebt op de prijs door de wensen en verwachtingen die je hebt en de keuzes die je maakt.
Hierin maken we onderscheid tussen digitale- en ambachtelijke druk. Digitale druk houdt in dat de bedrukking op je kaart wordt geprint met een machine - een printer. Dit kan in een drukkerij gebeuren, maar het kan ook zijn dat jouw stationery designer dit zelf doet. Waar de digitale druk gedaan wordt is niet van invloed op de prijs. Het wordt dus niet goedkoper als de designer het drukken zelf op zich neemt in plaats van het uit te besteden aan een drukkerij.
Ambachtelijke druk is een ander verhaal. Laat ik beginnen met de definitie van 'ambacht' volgens de Van Dale:
"am·bacht (het; o; meervoud: ambachten)
1. vak waarbij je iets met de hand maakt"
Dit is belangrijk om te begrijpen. Ambachtelijke druk wordt dus met de hand gedaan. Kaart voor kaart. Dit wil zeggen dat het veel meer tijd kost dan digitale druk. Daarnaast moet iemand er constant bij blijven. Bij een printer kan je wel even weglopen, die print wel door als je eenmaal de opdracht hebt gegeven. Ambachtelijke druktechnieken zijn dus kostbaarder. Ik zeg bewust niet 'duur', want 'duur' is relatief.
Welke druktechniek je ook kiest, het is het geld hoe dan ook waard als je er de meerwaarde van inziet. Maar goed, ik ga ervan uit dat het met waarde zien wel goed zit, anders zou je niet op mijn blog terecht zijn gekomen.
Ambachtelijke druk wordt dus één voor één met de hand gedaan. Dit gebeurt vaak op een (antieke) drukpers en/of foliepers. Van het ontwerp van jouw kaart, of een deel ervan, wordt een soort mal gemaakt. Die wordt gebruikt om het design erin te drukken. De volgende druktechnieken vallen onder ambachtelijke druk:
Foliedruk (dit kan in tal van kleuren)
Letterpress in elke gewenste kleur
Blinddruk (vergelijkbaar met letterpress, maar zonder inkt)
Preeg (naar buiten gedrukt in plaats van naar binnen, zoals blinddruk)
Deze vier technieken hebben met elkaar gemeen dat de gekozen papiersoort heel mooi uitkomt. Ambachtelijk drukken geeft vaak een heel luxe, bijna gecapitonneerd effect. Alsof het papier een zacht kussen is. Je ziet de hoge kwaliteit er écht aan af.
Ik maak veel gebruik van ambachtelijke druktechnieken in mijn ontwerpen. Hoe dit er uit komt te zien maak ik duidelijk door middel van een mockup. Hieronder zie je daar een impressie van. De bovenste afbeelding is de mockup. Je ziet dat in deze kaart zowel preeg, goudfolie als blinddruk voorkomt en je daar een goed beeld van krijgt door deze digitale weergave.
De afbeelding daaronder is een foto van hoe de set er, gedrukt en wel, uitziet.
Digitale Mockup
Foto van het resultaat
Ook dit wordt meestal meegerekend in de drukkosten. Er zijn eindeloos veel verschillende soorten papier: aquarelpapier, katoenpapier, handgeschept papier, maar ook olifantenpoep papier, bierpapier en papier van landbouwafval. En zelfs als je een keuze hebt gemaakt voor een papiersoort zijn daar vaak ook verschillende diktes in te krijgen.
Uiteraard helpt jouw stationery designer je met het uitkiezen van papier dat bij jullie stijl en overige wensen past. Ook dit onderwerp zal ik in een andere blogpost verder uit de doeken doen, maar even simpel gezegd kan je niet verwachten dat een kaart gedrukt op handgeschept papier evenveel kost als een kaart gedrukt op HEMA printerpapier (hoewel je goed moet nadenken over je samenwerking met een stationery designer die dát aanbiedt, just saying).
Oké. Geen concrete, harde cijfers, maar hopelijk begrijp je nu waar het verschil vandaan komt tussen digitale druk op standaard papier en een logo in blinddruk, tekst in goudfolie en illustratie in letterpress op 600 grams katoenpapier - ik noem maar wat.
Heb je dus een specifiek budget? Dan weet je nu ongeveer waar je rekening mee moet houden als je een wensenlijstje gaat maken of als je naar inspiratie op zoek gaat voor jullie trouwkaart.
Heb je hulp nodig of wil je een kennismakingsgesprek inplannen om een gedetailleerde offerte te ontvangen aan de hand van jullie wensen? Neem hier contact met me op, stuur me een mailtje of een berichtje via Facebook of Instagram. Ik ben met liefde van dienst!
Tot sprekens en anders zie ik je heel graag bij mijn volgende blogpost.