Bij kalligrafie - of überhaupt schrift - wordt al snel gedacht aan papier. Toch bijzonder hoe ons brein dan werkt, want dit soort 'koppelingen' belemmeren je om verder te denken. Er zijn tal van technieken, tools en soorten inkt die het mij mogelijk maken om op álles te kalligraferen.
Om je te inspireren en om je uit die papieren doos (snap je 'm - out-of-the-box denken) te helpen breken bied ik in deze blogpost een aantal suggesties waar je aan kan denken als je iets gepersonaliseerd/gekalligrafeerd wil hebben.
Om een mooi blijvend resultaat te garanderen maak ik voor glas, porselein en aardewerk graag gebruik van een graveerapparaat waarmee ik de tekst en/of illustratie in het oppervlak 'slijp'. Dit is op zich al heel mooi, maar kan ook nog chic afgewerkt worden met een laagje kleur, zoals de goudkleurige vulling die je in de borden hieronder ziet.
Voor dit soort cadeaus zijn namen altijd goed (geloof het of niet, maar IEDEREEN vindt het leuk om zijn of haar naam ergens op te zien staan - geef maar toe dat jij vroeger ook bij de sleutelhangers van de Intertoys stond te zoeken naar jouw naam), maar ook persoonlijke quotes, uitspraken of grapjes worden enorm gewaardeerd.
Op flessen met bruisende dranken, zoals champagne, graveer ik niet. Hier ben ik heel stellig in, omdat de druk in de fles in combinatie met het dunner maken van het glas - want dat is eigenlijk wat je doet als je een gravure maakt - ontploffingsgevaar kan opleveren. Zelfs als het op het moment van graveren goed gaat kan het nog onderweg of zelfs weken, maanden later in de kast (of in je hand, gezicht, you get the point) exploderen. Je kan je voorstellen dat ik niet achter deze gevaarlijke situaties sta.
Dat ik niet graveer in flessen met bruisende dranken betekent niet dat ik er niet op KALLIgrafeer. Voor dit soort flessen gebruik ik een speciale watervaste inkt, zodat je nog wel een toffe gepersonaliseerde fles cadeau kan geven zonder ontploffingsgevaar.
Welkomstborden op textiel in plaats van acryl of hout (de zogenaamde banners die erg populair zijn onder mijn bruidsparen), gepersonaliseerde servetten, een canvas tas met een mooie spreuk, een toffe tekst achterop een jasje - of op de mouw, kraag, borstzak... Moge duidelijk zijn dat de mogelijkheden eindeloos zijn.
Afgelopen december was ik aan het kalligraferen bij Hugo Boss in de winkels aan de P.C. Hooftstraat en Rotterdam. Ook hier verbaasde me ik dat er maar weinig mensen verder denken dan 'vrolijk kerstfeest, liefs [naam]' op een geschenkdoos. Mooi hoor, leuk geven ook. Maar wat dacht je van de initialen op een portemonnee, een naam op een pakhoes of je geboortedatum op je schoen!
Als er één schaap over de dam is volgen er meer, zo ook bij Hugo Boss. Voor ik het wist liep het hele personeel rond met hun voorletters en geboortejaar op hun sneakers:
Voor een proeverij van Moët Hennessy moest het menu per champagne soort op een leisteen geschreven worden met de naam van de gast er onder. Leisteen is vrij kwetsbaar en we wilden geen risico nemen, maar waar een wil is is een weg. Om zeker te zijn dat alles heel bleef heb ik de tekst ter plekke in Hotel De L’Europe geschreven. Er is altijd wel een techniek, een soort gereedschap of en andere oplossing te vinden om een idee werkelijkheid te maken.
Schelpen als naamkaartjes, een agaatschijf als bedankje, een heel Rituals pakket met op elk product een andere tekst, het kan allemaal!
The sky is the limit. Al wil je je tuinhek beschreven hebben - de mogelijkheid is er.
Mocht je toch je twijfels hebben of jouw idee uitgevoerd kan worden, neem dan hier contact met me op, stuur me een mailtje of een berichtje via Facebook of Instagram. Ik denk met veel liefde met je mee en ben je heel graag van dienst.
Voor meer inspiratie voor kalligrafie op bijzondere oppervlakten, check mijn portfolio of Instagram. Ik spreek je snel en anders zie ik je heel graag bij mijn volgende blogpost.